Column Beleef - Tom van Riel

20-10-2017

 

Wiskundeleraar Tom van Riel:

 

"Bijzonder dat hij fietsenmaker wil worden. Zo combineert hij hobby en werk."

 

“Roel heeft bij mij in de klas gezeten. Hij was niet erg van de wiskunde, maar waar wij elkaar wél vonden was in het fietsen. Ik fietste elke dag, weer of geen weer, twintig kilometer naar school. 
Aan het eind van het schooljaar zouden we op kamp gaan naar Heino. Dat is vanaf onze school in Grave zo’n honderd kilometer. Roel stelde voor om op de tandem te gaan. Prima! Maar toen dat bekend werd, wilden andere leerlingen meefietsen.
Aangezien zij net als Roel slechtziend zijn, vond ik één leerling erbij meer dan voldoende. Dat betekende dat ik ogen moest hebben voor drie. Van tevoren had ik grofweg een knooppuntenroute uitgezet (fietsnavigatie had ik nog niet). Maar daarin bleken ‘gaten’ te zitten.


Om een lang verhaal kort te houden: uiteindelijk werd het een rit van 170 kilometer. Voor Roel en mij niet zo’n probleem, maar voor die andere leerling een hele opgave, die hij overigens zonder klagen heeft volbracht.  Op de terugweg ‘mocht’ een andere leerling mee. 

De avond ervoor ging Roel op tijd slapen. Maar die andere leerling dacht zonder die extra rust te kunnen. De volgende dag bleek hij zichzelf wat overschat te hebben. Ondanks het feit dat het deze keer ‘maar’ honderd kilometer was – ik had de route nu in detail geprint – begon hij al na veertig kilometer te piepen. Met nog 25 kilometer te gaan, besloot hij zelfs te gaan lopen. Bij een tankstation heb ik hem cola en wat te eten gegeven en vervolgens gezegd dat hij niet moest zeuren en dat we gewoon weer verder gingen fietsen. Een beetje hard misschien, maar lopen was ook geen optie. Op de tandem zei ik tegen Roel dat het wel onaardig van me was geweest. Maar Roel moest lachen. ‘Mijn trainer zegt dat ook altijd.’

 

Roel zit niet meer bij me in de klas, maar ik volg hem op afstand. Bijzonder dat hij fietsenmaker wil worden. Zo combineert hij hobby en werk. Dat hij Tokio haalt is een zekerheidje. Zo veel positiviteit, enthousiasme, gedrevenheid.”

 

Bron: Beleef - Column oktober 2017 - Tekst: Loekie Bruinink

 

tom van riel over roel

Sponsors gezocht

Trainen kost tijd, materiaal en begeleiding en dus geld. Daarom ben ik op zoek naar nog meer sponsoren die mij kunnen steunen.

 
 

Ontwerp en realisatie WDPP