Paardenmarkt-krant

30-10-2017

 

eric jan

 

Het zal je maar gebeuren. Je bent een jongen van 12 jaar, die van voetbal houdt en van PSV. Plotsklaps verandert je leven omdat je een hersentumor hebt en hier blijvend oogletsel aan overhoudt. Dat overkwam Roel Scheij, inmiddels 18 jaar en met één droom: in 2020 meedoen met de Paralympics in Tokio. 

 

Het interview vindt plaats bij Roel thuis. Maar voordat we beginnen laat Roel trots zijn nieuwste aanwinst, de tacx fietstrainer zien, waarop hij vrijwel dagelijks traint. 
Behalve Alie, de moeder van Roel, is ook Eric Jan Hoogendoorn, de penningmeester van de Stichting Tandemteam El Toro aanwezig. Roel over het jaar 2011 toen het allemaal begon: “De artsen dachten aan een waterhoofd, de druk in mijn hoofd was veel te hoog. Met spoed ben ik naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Er waren twee operaties nodig om een goedaardige hersentumor te verwijderen. Niet alles kon weggehaald worden en ik ben daarna nog bestraald. Helaas werd mijn zicht steeds slechter. Na de kerstvakantie ging ik weer naar school en daar merkte ik dat ik geen boeken meer kon lezen. De oogarts in Den Bosch constateerde een opgezwollen oogzenuw. Opnieuw werd ik met spoed met de ambulance naar het Radboud ziekenhuis gebracht waar onderzoek aan het licht bracht dat de hersentumor mijn oogzenuw heeft beschadigd. Op dit moment zie ik links nog 3% en rechts nog maar 1%. Met sommige dingen kan ik meedoen, met andere niet. Voelballen kan ik niet meer, maar PSV blijft mijn cluppie.”

 

Hoewel Roel’s leven op zijn kop stond, pakte hij de draad weer snel op. Hij maakte de basisschool af en ging vervolgens naar Visio Onderwijs Grave waar speciaal onderwijs wordt gegeven voor leerlingen met een visuele beperking. Binnen anderhalf jaar leerde hij daar braille. Een paar maanden geleden heeft hij de opleiding afgerond en in september is hij gestart met een nieuwe opleiding, Fietstechniek, bij het REA college in Ermelo. Maar er was meer wat deze doorbijter oppakte. “Ik heb twee keer 30 kilometer tijdens de Vierdaagse van Nijmegen gelopen en één keer 40 kilometer. Toen ik 14, 15 jaar was ontdekte ik tijdens een zomerkamp het tandemwielrennen. Een lid van de KNWU zag mij rijden en constateerde dat ik veel talent had. Ik ben toen tijdens een talenten dag van de KNWU gescout en daar heel goed uitgekomen. Vervolgens moest ik op zoek naar een vereniging waar je een licentie kunt aanvragen om wedstrijden te rijden. Daarnaast heb ik een piloot gezocht. Dit is vrij lastig. Je moet een piloot hebben die ervaring heeft en kan fietsen. Uiteindelijk hebben Tom Gakes en ik elkaar gevonden. 

 

Stichting El Toro

Twee jaar geleden werden de plannen van Roel en Tom om mee te doen aan de Paralympics echt serieus. Om dit mogelijk te maken is begin 2016 de Stichting Tandemteam El Toro opgericht, bestaande uit Gerard van den Anker (voorzitter), Peter de Waal (secretaris), Eric Jan Hoogendoorn (penningmeester), Kees van der Eijk en Leon van den Oord. Toen Eric Jan gevraagd werd had hij hier in eerste instantie zijn bedenkingen over. “Totdat ik Roel ontmoette en geraakt werd door de persoon Roel die zoveel mogelijk uit het leven haalt en zoveel positiviteit en inzet uitstraalt. Ik kan hier nog van leren. De doelstelling van El Toro is te faciliteren Roel zijn doel te laten bereiken. Dit kan door het zoeken van sponsors, maar ook om voor een goede fiets te zorgen, voor p.r., social media, persoonlijke begeleiding. Dit laatste wordt gedaan door coach Maria Jongeling die actief direct met Roel bezig is. Maar ik heb ook grote bewondering voor de familie die waanzinnig heeft bijgedragen aan alles.” De moeder van Roel voegt hier bescheiden aan toe dat dit niet alleen het werk van de familie is maar dat een activiteitenorganisatie bestaande uit vrijwilligers heel veel doet. Vorig jaar tijdens de Paardenmarkt hebben zij het beheer van de toiletten gedaan en ook dit jaar gaan ze dat doen. Vrijwilligers zijn bezig om dit gepaard te laten gaan met een ludieke actie. Maar ook anderen houden acties voor Roel tijdens de Paardenmarkt. Het inschrijfgeld van het Jeu de Boules Paardenmoppentoernooi en een gedeelte van de verkoop van de paardenmoppen door Elly Kivits en Jeanne van der Linden tijdens de markt is voor Roel. Initiatieven die de 18-jarige wielrenner allemaal heel bijzonder vindt. “Ik ga er alles voor geven, al kan ik niets beloven.”

 

Het afgelopen jaar zijn er wat problemen geweest met de tandemfiets van Roel waardoor het duo minder wedstrijden heeft kunnen rijden. De reden was dat de oude tandemfiets niet goed meer was waardoor Roel blessures opliep. Inmiddels is er een nieuwe fiets. Ook is piloot Tom Gakes gestopt met het traject Tokio. “Tom woont in Hoorn en kon dit niet meer met zijn werk en gezin combineren. Wel blijft hij betrokken. Op dit moment zijn er goede vooruitzichten dat ik op korte termijn een nieuwe piloot heb waar ik volgend jaar wedstrijden mee kan rijden.” 

 

Eric Jan: “Er komt een nieuwe tweede fiets, we hebben gezorgd voor de tacx fietstrainer en voor speciale kleding. De Stichting heeft de fundering gestort, nu komt het op fietsen aan. Het jaar 2018 wordt een heel belangrijk jaar, het jaar van wedstrijden fietsen. Want na 2018 heb je nog maar anderhalf jaar.”

 

 

Sponsors gezocht

Trainen kost tijd, materiaal en begeleiding en dus geld. Daarom ben ik op zoek naar nog meer sponsoren die mij kunnen steunen.

 
 

Ontwerp en realisatie WDPP