'n Gouden plak is het allermooiste

26-02-2018

Tokio 2020

Tandemwielrenner Roel Scheij komt net terug van een trainingskamp op Mallorca. Daar heeft de 19-jarige Hedelnaar een week lang op de tandem gezeten met zijn nieuwe piloot Aldo Klomp (42). In 2018 en 2019 moet dit duo zich bewijzen als potentiële deelnemer aan de Paralympische Spelen 2020 in Tokio. Want dat is het ultieme doel van Roel. Nu de Winterspelen bezig zijn, wordt het olympisch vuur in Roel aangewakkerd. "Zeker als straks de Paralympische Winterspelen beginnen, gaat het kriebelen."

 

Hedel - Op middelbareschoolleeftijd raakte Roel door een hersentumor visueel gehandicapt. Voetballen ging niet meer, maar hij vond een andere sport die goed bij hem paste: tandemwielrennen. Hij bleek talent te hebben. Trainster Maria Jongeling -voormalig wielrenster met WK goud op zak- koppelde Roel aan piloot Tom Gakes en nam het veelbelovende duo onder haar vleugels. Dat Roel en Tom zo'n 150 kilometer van elkaar woonden, namen ze voor lief. Roel trainde dagelijks op zijn fietstrainer in de schuur, in het weekend fietsten ze samen.

 

Al vanaf de eerste keer dat Roel op Papendal kwam, het bolwerk van topsport in Nederland, raakte hij besmet met het olympisch vuur. "Ik hoorde verhalen van andere topsporters en wist meteen dat ik dat ook wilde: deelnemen aan de Paralympische Spelen. Dan fiets je op het hoogste niveau, met wereldwijde aandacht."

 

Om dat doel te bereiken moeten heel wat hobbels worden genomen. Roel en Tom behaalden onder de naam TandemTeam El ToRo diverse successen, tot 'rampjaar' 2017. De tandem werd te klein voor Roel, die last kreeg van zijn rug. Dankzij sponsors kwam er een nieuwe tandem, maar de productie daarvan leverde zoveel problemen op, dat Roel maandenlang niet de weg op kon. In de schuur maakte hij zijn kilometers, maar hij miste trainingen en wedstrijden. De teleurstelling werd nog groter toen Tom aankondigde dat hij moest stoppen met El ToRo: de voorbereidingen voor de Paralympische Spelen vergden teveel van zijn gezin en werkgever. Roel moest op zoek naar een nieuwe piloot. "Maar ik geef niet gauw op. Dat olympisch vuur in mij is krachtig!", zegt Roel vastberaden. "Bij topsport horen hoogtepunten én dieptepunten."

 

Inmiddels is de weg omhoog weer ingezet. Ervaren piloot Aldo diende zich aan. Een uitstekende match, zo bleek op Mallorca. Maar ze zijn er nog lang niet. "De concurrentie is alleen maar groter geworden, dus we moeten flink aan de bak." Samen moeten ze nu wedstrijdervaring opdoen. De eerste officiële koers rijden ze in april in Groningen, met de blik gericht op de WK in Italië deze zomer. Maar eerst genieten van de Winterspelen. "Zo'n olympische gouden plak, dat is toch het allermooiste!"

 

Door Loeki Bruinink - Toren - zondag 18 februari

Sponsors gezocht

Trainen kost tijd, materiaal en begeleiding en dus geld. Daarom ben ik op zoek naar nog meer sponsoren die mij kunnen steunen.

 
 

Ontwerp en realisatie WDPP