Train met mij

Doel van Roel


paralympics tokioRoel was 12 jaar toen geconstateerd werd dat een tumor in zijn hoofd de oorzaak was van zijn afnemend zicht. De tumor werd succesvol verwijderd, maar Roel zag nog maar voor 4%. Het leven van de sportieve scholier nam daardoor een heel andere wending. Voetballen op een groot veld bleek niet meer mogelijk, maar het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse en het fietsen van de Alpe d’HuZes wel. Tijdens een zomerkamp kwam hij in aanraking met meerdere sporten die afgestemd waren op mensen met een visuele beperking. Vooral tandemwielrennen lag hem wel.

 

Perfecte match

Tom Gakes is al ruim vijftien jaar een fanatiek wielrenner. Hij fietst wedstrijden bij de Elite, het hoogste amateurniveau, net onder de profs. Naast zijn fulltime baan als fietsenmaker traint hij intensief bij zijn club HRTC in Hoorn. Tijdens een van zijn trainingen kwam hij in aanraking met het tandemwielrennen. Een uitdagende sport, vond hij, maar dan had hij wel een vast maatje nodig. Maria Jongeling, zelf tweevoudig wereldkampioen wielrennen en trainer van de tandemwielrenners, bracht Tom en Roel bij elkaar. Een perfecte match, bleek al gauw. Maria werd hun trainer.

 

Onhandig is het wel, dat Tom in het Noord-Hollandse Zwaag woont en Roel in Hedel. Maar je moet offers brengen om de top te bereiken. Daarom reist Roel, die doordeweeks in Grave voortgezet onderwijs volgt, iedere donderdag met de trein naar Alkmaar. Daar pikt Tom hem op. Samen trainen ze dan meestal op de overdekte baan. In het weekend reist Tom af naar Hedel om daar op de buitenwegen kilometers te maken. Zo hebben ze samen al een groot deel van Nederland gezien. Op dagen dat ze niet samen kunnen trainen, stapt Roel op zijn fietstrainer in de schuur.

 

Sponsors zoeken

Ook internationaal hebben Roel en Tom hun eerste rondes al gereden. Dit jaar werden ze in België 15e en in Praag zelfs 7e. De komende jaren gebruiken ze om nog beter te worden en stap voor stap naar de top te koersen. In vergelijking met hun concurrenten hebben zij nog veel groeimogelijkheden. Roel is pas 17 jaar en zal fysiek nog sterker worden. Als hij zijn school heeft afgemaakt en Tom niet meer fulltime zou hoeven werken, kunnen ze samen echt intensief gaan trainen. Daarvoor hebben ze wel sponsors nodig.
Ook schakelen ze een notaris in voor de oprichting van een fonds, zodat sponsors en donateurs precies weten wat met hun geld gebeurt. En als alle puzzelstukjes dan in elkaar vallen, ligt die gouden Paralympische medaille voor het grijpen!

 

Wil je helpen?

Wil jij Roel helpen zijn doel te bereiken of ken jij wellicht iemand die dat wil doen? Er zijn een aantal mogelijkheden. Heb je vragen of wil je helpen, neem dan contact op met Stan Scheij op telefoonnummer 06 226 499 71 of mail direct naar stanenalie@gmail.com .

 

 


 

 

Deze sponsoren helpen mij mijn droom waar te maken:
 

C

 

Blijf op de hoogte!

Regelmatig zullen mijn begeleiders en ik berichten schrijven om de mensen om ons heen op de hoogte te houden.

 

 
 

Ontwerp en realisatie WDPP